Porta-Bandeira & Mestre-Sala workshop

Porta-Bandeira och Mestre-Sala workshopHarmonian och jag vill annonsera att Ewa Lundin kommer att hålla workshops för Porta-Bandeira och Mestre-Sala på följande datum.
Fredag den  18:e oktober 18.00-20.00          Plats: Musikens Hus, A Bundas lokal

Söndag  den  3:e november 16.00-17.00 Plats: Musikens Hus, Bönesalen

Fredag  den  15:e november 18.00-20.00 Plats: Musikens Hus, A Bundas lokal

 

Dessa workshops för Porta-Bandeira och Mestre-Sala kommer undervisas på nybörjarnivå och kommer att fokusera på tekniker nödvändiga för att uppträda som Porta-Bandeira (PB) och Mestre-Sala (MS). De är öppna för alla i A Bunda oavsett om du är dansare, spelare i Baterian, är med i enredo gruppen eller är gycklare, alla är välkomna. De är även öppna för alla utanför A Bunda som är intresserade att delta i dessa workshops och potentiellt dansa som PB eller MS för A Bunda som en medlem i skolan. Dela gärna detta med alla som skulle kunna vara intresserade även i andra forum.


Vad är Porta-Bandeira och Mestre-Sala?

Klicka på bilderna för att förstora de.

Porta-Bandeira (hon som bär flaggan) visar upp skolans flagga till bubliken och Mestre-Sala (Rummets mästare) hyllar och ger uppmärksamhet till Porta Bandeira och till flaggan. Tillsammans presenterar de stolta samba skolas flagga under karnevalsparader och evenemang. PB representerar skolans själ. Hon behöver sprida god energi i skolan. Hennes dans är inte samba, men hon snurrar och virvlar framåt. PB bör lära sig att snurra i båda riktningar i en koreografi och presentera flaggan. Ju mer hon snurrar desto bättre är det.

MS är där för att skydda både PB och flaggan, han gör det genom att dansa runt henne. De borde båda röra sig graciöst med synkroniserade rörelser i harmoni med varandra. Alla MS rörelser gör han för att dra uppmärksamhet till flaggan och PB. Hans rörelser är stegkombinationer och bör inte inkludera samba no pé.

Innan PB och MS börjar eller slutar dansa måste de presentera flaggan för publiken. Det är då MS roll att hålla flaggan i det övre utvändiga hörnet så att den är synligt för alla. Båda dessa roller är oerhört viktiga för sambaskolor i Brasilien, eftersom dessa positioner har sin egen bedömningskategori, vilket gör dessa två dansare till de mest värdefulla personerna i hela paraden. Se nedan exempel på en fantastisk PB och MS under karnevalparaden i Rio

 


Ewa Lundin - Biografi


Ewa Lundin startade sin sambakarriär med att dansa Porta Bandeira i Berlin 1997 då A Bunda reste till Sambasyndrom. Sedan dess har Ewa dansat samba och afrobrasilianska danser med A Bunda, Bafo do Mundo (Köpenhamn), Carioca (Köpenhemn) och med G.R.E.S União do Parque Curicica (Rio de Janeiro)

Grunderna har hon från balett och jazzdans under uppväxten och som 12 åring vann hon en danstävling, sedan dess älskat att uppträda och förstår vikten av att ge allt till publiken. Ewa började undervisa 2001 och har varit dansledare för A Bunda och Bafo do Mundo, varit lärare på kulturskola och undervisat samba och afrobrasilianskt inom flertalet studieförbund.

Ewa har rest flertalet gånger till både Rio och Salvador där hon tog undervisning samt uppträtt i karnevalerna som passista och som destaque på vagn i Rio med Curicica samt med Cortejo Afro och Malé de Balé i Salvador.

Vad ska man ha på sig på workshopen? Vänligen använd lämplig träningsdräkt och dansskor eller strumpor som hjälper dig att röra dig lätt. För alla att lära sig att dansa som en Porta Bandeira, ta med en flödande kjol till workshopen med dig, flaggor kommer att ges. Om du har några frågor, vänligen kontakta mig eller Harmonian.

//Angela Kwakwa de Sousa e Brito


Om oss

Vi är en ideell kulturförening i Göteborg med över 100 medlemmar som bjuder på gungande rytmer, färgsprakande dans, plymer och paljetter.

Läs mer... med bidrag från:


Kontakt

ANLITA: manager@abunda.se, tel: 0730-806711 

Fakturaadress: 
Postbox 3159,
400 10 Göteborg

E-post: info@abunda.se
Bankgiro: 5214-8368

Swish: 123-231 28 74

Besöksadress:
Musikens Hus
Djurgårdsgatan 13
414 63 Göteborg

(Söndagar kl 16.00 - 20.00) 

Hem | Aktiviteter | Om oss | Forum | Galleri | Anlita oss | Bli medlem | Kontakt | Länkar

© 2020 A Bunda | Webbdesign av Hannes Rydén